Tandsundhed Uden Grænser

TUG – Tandsundhed Uden Grænser – er en velgørenhedsorganisation, som udsender tandlæger og tandplejere på missioner til udviklingslande rundt omkring i verden. De udsendte tandlæger og tandplejere afholder selv alle udgifter forbundet med disse missioner mod til gengæld at få nogle helt fantastiske oplevelser i dele af verden, som ligger langt fra de normale turistdestinationer.

Vi her på klinikken har været udsendt på forskellige missioner gennem Tandsundhed Uden Grænser. Læs følgende rejsebeskrivelser for to af de missoner, som vi har deltaget i i Cambodia og Filippinerne. For yderligere information omkring TUG, så klik ind på TUG´s hjemmeside: tug-dk.org

Artikel fra La Danesa om Keld, Jette, Kim og Sandra på filipinerne, 2005

Hvad får en tandlæge til at bruge ferien på at behandle børn, indsatte og andre mindre heldigt stillede? Hvorfor begiver man sig om på den anden side af kloden for egen regning for at sætte klinik op i en skolegård, med en stak havestole som justerbare tandlægestole, og her behandle 3.500 patienter i stegende hede?

Spørger man Jette, Keld og Kim Overgaard, kendt fra Clinica Dental Escandinava, som sidste år var på en tur til Filippinerne med organisationen Tandsundhed uden Grænser, får man flere svar. Det har noget med samvittigheden at gøre. Det har også noget at gøre med, at man kan støtte nyudklækkede tandlæger og at man får mulighed for at se en del af et spændende land, man ellers ikke ville have besøgt.

Det var sønnen, Kim, der overtalte forældrene til at tage med, sammen med endnu et familiemedlem, datteren Sandra, der studerer til tandplejer på Tandlægehøjskolen i København, og som er involveret i velgørenhedsorganisationen. Og i en trup på i alt 11 tandlæger og –plejere drog familien Overgaard via Singapore til Filippinerne for at bruge ferien på at gøre det, de gør bedst. ”Vi valgte Filippinerne frem for Peru og Vietnam, fordi det netop er et land, som vi ellers ikke ville vælge at tage til på en almindelig ferie,” siger Jette.
Deres første stop var en skole på Cebu, en ø der ligger syd for Manila, med 8-12-årige børn. ”Vi valgte denne aldersgruppe, fordi børnene allerede har fået alle tænderne inklusive kindtænder, men hvor der stadig er mulighed for at behandle og ikke blot hive tænderne ud,” forklarer Keld. Tandpine er den hyppigste årsag til sygefravær blandt skolebørnene, mange af dem har ganske enkelt aldrig børstet tænderne endsige haft en tandbørste. ”En anden årsag til børnenes generelt dårlige tandhygiejne er, at sukker er så billigt, at børnene får lov til at spise alt for meget slik. Selv i klasseværelset var der en slikbod,” tillægger Jette med gru i øjnene.
”Børnene var utroligt velmotiverede. Vi mærkede, at lærerne havde forberedt dem godt til vores besøg. Men de havde, som de fleste asiatere, svært ved at sige nej til noget og når vi spurgte dem, om de havde tandpine, svarede de med et ansigtsudtryk, som vi lige skulle lære at tyde. De fleste af dem har dog sikkert altid haft ondt i tænderne,” beretter Kim.

Almindelig tandpleje er uopnåelig for de fleste filippinere, så efter at have behandlet mange af børnene på skolen, slog truppen klinik op i forskellige byer, hvor de måtte sætte hønsetråd omkring ”klinikken” for at få afstand til de mange nysgerrige, der strømmede til. ”Vi var dog aldrig nervøse over de store ansamlinger af mennesker, der kom for at kigge, filippinerne er et utroligt venligt folkefærd,” fortsætter Kim og man mærker, at han brænder for sagen.
Tandlægestolen var en stak havestole stillet ovenpå hinanden, så man kunne justere højden ved at sætte flere eller færre stole i bunken, og som belysning brugte de en simpel lygte til at lyse ind i munden på patienterne.
Derudover arbejdede familien Overgaard også to dage i et kvindefængsel. ”Vi var blevet spurgt, om vi var parate til at påtage os denne opgave, og det sagde vi ja til. Mange af kvinderne afsoner domme for andre, eftersom man ofte bare er interesseret i at finde en eller anden at sætte bag tremmerne, eller manden sender konen af sted i stedet for sig selv, og bl.a. derfor kunne vi ikke sige nej,” siger Jette. I alt nåede holdet at behandle 3.500 patienter, måske en lille del af den enorme filippinske befolkning, der tæller 85 millioner, men det er alligevel en hjælp, som familien har det godt med at have ydet.

Meningen i velgørenhed
Ofte består en gruppe af blot en enkelt uddannet og erfaren tandlæge, mens de øvrige enten er under uddannelse eller er nyudklækkede tandlæger eller tandplejere, som har godt af erfaringen, en sådan tur giver. ”Egentlig er det mere tandplejere, der er brug for,” siger Keld, som forklarer, at de naturligvis ikke kun hev tænder ud, men også borede og behandlede på anden vis, når det var muligt. Jette uddyber: ”Jeg mener, at det er oplysning om tandpleje, der skal til, så befolkningen lærer selv at passe på tænderne, at klare sig selv, uden altid at være afhængige af andre.”
En lokal pantelåner var truppens sponsor, og stod bl.a. for fortæringen, der gjorde, at ingen havde problemer med maven, ligesom de stod for tolkene, der oversatte fra de lokale sprog, eftersom ikke alle taler engelsk eller spansk, der som bekendt ellers er meget brugt i den tidligere spanske koloni.
Ellers var det en kristen organisation kaldet Charity of Hope, der havde planlagt opholdet derude, de tog imod gruppen og så til, at de kom frem til de afsides beliggende byer, hvor der skulle stilles klinik op.
Et japansk firma havde doneret udstyr såsom borene. ”Der var nogle dyre ting imellem,” siger Keld, ikke uimponeret over japanernes generøsitet. Japanerne bringer også en del indtægter til området i form af turisme.

Til spørgsmålet om, hvorvidt familien kunne tænke sig at drage af sted igen på en tilsvarende tur, kommer der også flere svar. ”Ja, bestemt. Jeg håber at kunne tage med til Peru næste år,” siger Kim, familiens yngste medlem, uden tøven, mens forældrene ikke er helt så sikre i sagen. ”Vi så en del af det spændende og farverige land, som Filippinerne jo er, besøgte områder, som de færreste får at se, og kom virkelig tæt på befolkningen. Det var en uforglemmelig oplevelse, derfor kan vi ikke udelukke, at vi tager af sted igen, men det er nu ikke sikkert,” slutter Jette og Keld, som begge understreger, at det var fantastisk, at hele familien var med på turen.

Tandsundhed uden Grænser
Organisationen var tidligere kendt som Tandlæger uden Grænser, men ud fra betragtningen, at sunde tænder handler mindst lige så meget om tandpleje som om behandling, ændredes navnet.

Eja i Cambodia 2014 “Dentalmission Cambodja sommer 2014”

1eba09bc2bDeltagere: Landekoordinator og tandlæge John Christensen, Tandlæge Patricia Dreyer Nielsen, Tandlægestuderende Eja Christensen, Hardeep Kaur Sekhon, Kathrine Bukkehave og Nynne Fie Nielsen.

Et fantastisk team bestående af tre kompetente tandlæger, fire tandlægestuderende og tre assistenter samledes til dette års dentalmission på en skole i Sihanoukville, Cambodja. Et skarpt øje kan spotte, at teamet desværre var uden tandplejer. Dette skulle vise sig at blive en udfordring.

“Nej, Coca Cola er ikke godt for tænderne!”

Dagene startede oftest med, at en af de tandlægestuderende skiftevis instruerede i forebyggende tandpleje og spillede “hvad-er-godt-og-hvad-er-skidt-for-mine-tænder”-spillet med 10-30 børn i alderen 4-16 år. Spillet blev hurtigt et hit!

Til spillet havde vi medbragt en række små billeder af f.eks. slik, Coca Cola, mælk, frugter m.m., som børnene én efter én skulle kategorisere som enten godt eller dårligt for tænderne.

Meget hurtigt var der én ting, der sprang os i øjnene; børnene satte konsekvent Coca Cola på godt-for-mine-tænder-planchen. Det er muligvis én af årsagerne til, at patienternes og børnenes tandstatus mest af alt lignede skræmmebilleder fra undervisningsmaterialet i tandsygdomslære.

Plastfyldninger i rækkevis

Behovet er stort, tiden er knap, og hænderne få. På trods af dette har vores team bestående af en flok pligtopfyldende, dygtige og ikke mindst forsigtige piger ikke ladt os fortvivle. Med fantastisk moralsk- og faglig støtte fra tandlægerne på dentalmissionen, hjalp vi en stor gruppe af lokale på den tilgængelige arbejdsplads – et ryddet klasseværelse. Trods sprogbarrieren kom vi hurtigt på god fod med vores cambodjanske klinikassistenter. Assistenterne kaldte os for “sista” og vi dem for “brother”. Med deres gode humør og positive energi, sørgede de for at stemningen omkring børnene ikke blev alt for dramatiseret.

En typisk case er et barn, der skal have fjernet 1-2 permanente 6-års tænder og gerne 1-4 fortandsfyldninger. Fortandsfyldninger i Danmark er mest almindelige, når der sker traumer på permanente fortænder, men i Cambodja var problemet entydigt: caries. Og dette ofte i samtlige mellemrum i overkæbens fortænder. Det var med blødende hjerte, men oprejst pande, at vi tandlægestuderende og tandlæger gav os i kast med et hav af meget komplekse og dybe cariesangreb. I alt er det blevet til 183 plastfyldninger.

Et ydmygt og taknemmeligt folkefærd

Børnene i Cambodja – og for den sags skyld også de voksne – er utrolig tillidsfulde, smilende og taknemmelige. Behovet var som sagt stort, hvorfor flere patienter måtte vende tilbage gentagne gange for at få afsluttet sine behandlinger. De fleste børn mødte op uden forældre, var tapre og seje. Ikke alle behandlinger var helt uden smerte, trods bedøvelse, til stadigt afsluttedes de fleste behandlinger med et ydmygt “Thank you” fra patienten. Og på trods af, at det cambodjanske ord for ”åbn munden” var ”Ha Ha”, var der sjældent noget at grine af, når det kom til deres orale hygiejne og sundhed.

Arbejdsforhold

Vi vidste ikke, hvad vi kunne forvente hvad angik arbejdsforhold, men blev positivt overrasket. De største udfordringer har været at lave gode og tætte fortandsplastfyldninger på børn. Materialerne kræver total tørhed i arbejdsfeltet, hvilket besværliggøres betydeligt uden et sug. Derudover havde de fleste børn tandkødsbetændelse, som gjorde tørlægningen svær.

Man kan ikke hjælpe alle

Behandlingsbehovet i Cambodja er stort, så det er umuligt at behandle alle. Fælles for alle os deltagere på dentalmissionen var, at vi tog af sted i et håb om at gøre en forskel ved hjælp af vores tillærte kompetencer. Derfor var den forebyggende behandling i form af instruktion et vigtigt led i behandlingen, så yderligere progression forhindres. Overraskende nok blev der også hos de lokale fagfolk lagt stor vægt på forebyggelse.

Er tanden død eller i live?

Da mange af cariesangrebene var dybe, var der stor risiko for en nekrotisk pulpa. Da de givne arbejdsforhold ikke tillod supplering med røntgenfotografering, måtte der udføres en såkaldt boreprøve, hvor behandleren borer uden bedøvelse i tanden for at teste tandens vitalitet. Vi håbede, at patienten ville reagere på indgrebet, som tegn på en levende pulpa. Desværre var der i mange tilfælde ingen smerte ved boring, og dermed muligvis en død pulpa. Nogle gange gik cariesangrebet helt ind til pulpa, så perforationer var uundgåelige. I de nævnte tilfælde blev patienterne henvist til en lokal tandlæge for at få foretaget en rodbehandling, da behandlingen desværre ikke var muligt under vor arbejdsforhold – manglende sterilitet, røntgen, og materialer. Om rodbehandlingen blev en realitet er usikkert, da det for mange var umuligt grundet økonomiske årsager. Af denne grund blev tænder, som i Danmark ville blive rodbehandlet, desværre ekstraheret i stedet, og mange børn måtte miste permanente tænder.

TUG by night

Vi sørgede for at passe godt på os selv, og da vores arbejdsstillinger sjældent kunne godkendes af en ergonom, valgte vi at være rundhåndede angående rygmassage. Generelt har det været et meget socialt team og vi har grint, spist og hygget meget sammen. Det har været en udsøgt fornøjelse at rejse med den tidligere formand for TUG, John Christensen. Ikke nok med, at han er ubeskrivelig kompetent og garvet tandlæge, har han de mest fantastiske og spændende historier at fortælle fra sit private liv. Selv udtalte den erfarne JC om tandsundheden på skolen, at det var den ringeste tandsundhed hos unge patienter, han har set i sine år som rejseleder på dentalmissioner i Cambodja.

Clinica Dental Escandinava

Clinica Dental Escandinava. Danske tandlæger i Spanien

Clinica Dental Escandinava

Nyeste principper indenfor moderne tandbehandling

Clinica Dental Escandinava

Tandrensning, Kroner, broer, implantater, Kosmetiske opgaver

Clinica Dental Escandinava

Spar ca. 50%. Billige tandlægepriser og ferie i Spanien

Log In

Create an account